Косата иска да се храни с КОЛАГЕН!

21 януари 2021
Косата иска да се храни с КОЛАГЕН!

Всички са чували колко полезен е колагенът за кожата, костите и мускулите. Но ролята, която той играе по отношение на косата често остава на заден план.

Колагенът е чудесно средство за възстановяване на „болната” коса. 

Колаген идва от гръцките „kolla” и „gen”,което буквално означава „произвеждащ лепило”.

Колагенът е протеин с много важно значение.

 

Косата иска да се храни с колаген! Колагенът играе много важна роля за поддържане  здравината и гъстотата на косата. Той значително допринася за растежа на косата, нейното възстановяване при прекомерно боядисване и третиране с други химически продукти, честата употреба на сешоар, преса и др. Той притежава антиоксидантни свойства и намалява производството на свободни радикали.

Свободните радикали са отговорни за увреждането на космените фоликули, което от своя страна води до загуба на коса.Когато косъмът разполага с достатъчно колаген, космените фоликули са здрави и силни,растежът на косата – бърз.Колагенът също така увеличава общия обем на косата, чрез увеличаване диаметъра на всеки отделен косъм.

 

Колагенът има важна роля в борбата срещу :

 

-Косопад :Поддържа и увеличава структурните за косъма протеини, което пък води до увеличаване на неговите здравина и обем, намалява загубата на коса,предпазва я от изтъняване.

 

-Цъфтящи краища и накъсване : Доказано е, че колагенът е много ефективен при суха и чуплива коса,заздравява цъфтящите краища и поддържа здравословните нива на влага в косъма,прави я жива,плътна и лъскава,подобрява цялостния й вид.

 

Колагенът осигурява протеини и аминокиселини, важни за растежа и здравината на косата. Това, което прави колагенът толкова специален са аминокиселините в състава му, съвкупността от които представлява чист протеин. Глицин, пролин, аланин и аргинин – това са основните аминокиселини, отговорни за ефекта на колагена срещу косопад и изтъняване на косата.

Аргининът е един от най-важните аминокиселини за растежа на косата. Поддържа имунната функция и намалява загубата на коса.

Лизин противодейства на 5-алфа редуктаза – ензимът, отговорен за оплешивяването при мъжете. Освен това подобрява усвояването на желязото, чиито недостиг е свързан с косопад и изтъняване на косата.

 

Колагенът заздравява косата,ускорява растежа,намалява косопада.

 

Това прави КОЛАГЕНЪТ много ценна съставка в професионални бои за коса Exicolor.